Maatschappelijk kwetsbare gezinnen vallen vaak uit de digitale boot. Nochtans kunnen we het digitale luik niet meer wegdenken uit onze maatschappij. Om verschillende redenen is het voor sommige gezinnen moeilijk, maar wel noodzakelijk, om de digitale trein te volgen, en daar kan jij als begeleider bij helpen.
Tijdens je begeleiding kan je gebruik maken van digitale educatieve spelletjes en je Uilenspelkind meehelpen in het ontdekken van de wereld van multimedia en het gebruik van tablet en computers.
Bingel en Kweetet
Op de meeste lagere scholen werken ze momenteel met digitale leerplatformen (bv. Bingel, Kweetet). Vraag best eerst na of dit het geval is voor jouw Uilenspelkind, en in welke mate de leerling en het gezin dit platform al kennen. Bv. kennen ze de login? Zo niet, contacteer de klasleerkracht voor meer uitleg rond hoe het platform werkt, en welke logins nodig zijn. Het kan helpen om samen met het kind en/of ouder(s) de spelletjes te spelen, en te tonen waar ze alles kunnen terugvinden.
Online educatieve spelletjes
Gebruiken ze op school nog geen online platform, maar wil je zelf wel wat online spelletjes aanbieden? Op www.computermeester.be, en www.spelletjesplein.nl/rekenen-tafels/ vind je gratis educatieve spelletjes rond taal en rekenen. De website www.base6.be is ontwikkeld door een leerkracht die lesgeeft aan anderstalige nieuwkomers, met heel veel bruikbare online en offline oefeningen.
Smartschool en Questi
Mogelijks krijg je tijdens je begeleiding verschillende vragen van de ouder(s) over SmartSchool of Questi, twee platformen die op veel scholen gebruikt worden. De meeste communicatie tussen de ouders en de school verloopt dan via dit platform. Hier kan je een handleiding vinden:
Karrewiet
Je kan tijdens de begeleiding aandacht besteden aan het volgen van de actualiteit online (indien de digitale situatie van het gezin dit toelaat). Op Karrewiet kan je allerlei zaken lezen en samen interactief ontdekken.
Meer weten over digitale uitsluiting?
Meer informatie rond digitale uitsluiting, inclusie, en wat deze woorden betekenen vind je op de website van Mediawijs.