'De ene polarisering is de andere niet: de impact van woorden en beelden op minderheidsgroepen in onze samenleving'
Naïma Charkaoui publiceerde eind 2020 een opiniestuk over de groeiende polarisatie. Daarin legt ze uit hoe het "polarisatieframe" een makkelijk wapen is om een mening die je niet zit weg te zetten als radicaal, extreem en gevaarlijk. Dergelijk discours brengt nauwelijks aandacht aan de dreiging die minderheidsgroepen in onze samenleving ondervinden. Het opiniestuk dient als basis voor deze keynote: Jihad Van Puymbroeck schijnt het licht op hoe frames (hoe onschuldig of onzichtbaar ze ook lijken) bepalen hoe we kijken naar (minderheids)groepen. Het gebeurt in de media, maar ook bij onszelf. Hoe herkennen wij dat? Hoe gaan wij er zelf mee om? En wat voor impact heeft het op onze samenleving? Ontdek het hier!
Jihad Van Puymbroeck is een freelance communicatiestrateeg gespecialiseerd in inclusie en impact. Ze gaat samen met social profit organisaties aan de slag om hun uitdagingen op het gebied van inclusie, diversiteit en anti-racisme aan te pakken.
'Hoe de beeldvorming rond islam voor polarisatie zorgt'
In deze workshop bekijken en bespreken we concrete voorbeelden van berichtgeving in diverse media die een problematisch wij-zij-denken versterken. We gaan op zoek naar de onderliggende patronen in de beeldvorming rond islam. Er worden ook enkele tips meegegeven om in het dagdagelijkse leven dit soort berichtgeving en beeldvorming vlotter te kunnen doorprikken.
Als schrijver en theoloog beweegt Jonas Slaats (Gent, 1980) zich steeds op de snijlijnen van religie, politiek en mystiek. Spiritueel wortelt hij zich in de christelijke traditie, maar hij verdiepte zich ook in verschillende Oosterse religies. Na zijn filosofische, antropologische en theologische studies werd hij actief in verschillende vormen van Belgisch en internationaal vredeswerk – vaak met een focus op het multiculturele samenleven.
'Hoe reageer je op online haatspraak?'
“Vuile homo”, “Alle moslims zijn terroristen”, “Maar zwarten zijn nu eenmaal aapachtigen”. Kom jij soms ook in aanraking met haatspraak op sociale media of daarbuiten?
In deze vorming gaan we aan de slag rond:
Hoe kan je reageren op haatspraak?
Kan je als vereniging of groep iets ondernemen?
Je krijgt een overzicht van mogelijkheden hoe je als groep of als individu kan reageren. Verwacht je aan tools en methodieken om educatief mee aan de slag te gaan. We ontdekken samen hoe haatspraak tot stand komt, wat de mogelijke effecten zijn en vooral hoe we een (re)actie opbouwen aan de hand van 5 keuzes.
Naast het coachen van jongeren en volwassenen met haar eigen werking 'Caren', is Karen De Kegel ook vrijwiliger bij Tumult vzw waar ze vormingen geeft voor jeugdwerkgroepen en organisaties. Tumult moedigt jonge mensen aan om elkaar te ontmoeten, over de grenzen van verschillen heen en leert jongeren op een constructieve manier omgaan met conflict door te vertrekken vanuit wat gemeenschappelijk is.
'Lezing rond superdiversiteit'
We leven in een superdiverse samenleving, maar hoe zijn we hier terecht gekomen? In deze lezing neemt historica Tina De Gendt je mee op een zoektocht naar de wortels van meertaligheid, de achtergrond waartegen winkelstraten als de Wondelgemstraat zich hebben ontwikkeld, de migratieverhalen van Gentenaars uit meer dan 160 landen. Maar we staan ook stil bij vandaag: hoe gaan we in die superdiverse context om met de uitdagingen die op ons afkomen. Tina geeft een krachtig pleidooi om ruimte te maken voor verhalen van onderuit: over het verleden, in het heden, voor de toekomst.
Tina De Gendt is historica en auteur van ondermeer ’Turkije aan de Leie. Kroniek van 50 jaar migratie naar Gent' (Lannoo, 2014). Ze is een veel gevraagd expert rond erfgoed in diversiteit en migratiegeschiedenis. Sinds 2018 reist ze als ‘historian in residence’ de superdiverse stadswijken van Gent af op zoek naar verborgen geschiedenissen, in het kader van het STAM-project De Vierkante Kilometer.
Fatih De Vos heeft veel naamkaartjes. Hij is socioloog, rapper, jeugdconsulent en Gentenaar met een migratieachtergrond. Of hoe hij het zelf ook zegt: "een wandelende brug tussen culturen en gemeenschappen". Als rapper is hij vooral bekend van liedjes als 9000 (‘negenduust’) en Contradictio. Deze rappende socioloog uit het Rabot schopt Gent en de wereld regelmatig een geweten in zijn teksten.
'Polarisatie & verbinding'
In de lezing of workshop wordt duidelijk dat tegengestelde standpunten bij een open democratie horen. Polarisatie is dan ook niet abnormaal. Maar soms escaleren spanningen in scholen, in wijken of zelfs binnen organisaties in zeer problematische mate. Hoe pak je dat aan?
Chris Wyns is opleider. Zijn expertise omvat de domeinen polarisatie en omgaan met morele dilemma's, diversiteit en verbinding. Hij kan steunen op zijn jarenlange onderwijservaring als pedagogisch begeleider, directeur en leraar.
'Al jouw vragen rond polarisatie beantwoord (Q&A)'
Welke vragen mag ik stellen als ik iemand met een migratieachtergrond leer kennen? Hoe zorg ik dat ik mensen niet kwets, of geen ongemakkelijke situaties veroorzaak? Hoe weet ik welk voornaamwoord nu juist is? Waarom voelt het soms zo moeilijk? Wat mag ik wél nog zeggen? Nadia Kara modereert een conversatiegroep waar geen enkele vraag dom is, en waar je zonder gêne of taboe kan leren uit je eigen fouten. We wisselen uit in groep over veiligheid, privileges, eerlijkheid en empathie.
Geboren in Luik in een gezin met een Algerijnse vader en een Duits-Belgische moeder, groeide Nadia Kara op omringd door een mix van culturen en invloeden. Na een studie media en communicatie verhuisde Nadia naar Vlaanderen, waar ze nieuwe perspectieven over de dynamiek van haar vaderland opdeed. Door zichzelf voortdurend in vraag te stellen en bij te scholen, ontwikkelde Nadia het talent om op een constructieve manier in dialoog te gaan over serieuze zaken en werkt ze momenteel als schrijver, podcaster ('Een van de goeie' en 'No Offence') en presentator. Met thema's als mentale gezondheid, feminisme, diversiteit en duurzaamheid onderzoekt ze kwetsbaarheid zonder deze uit te buiten, waarbij ze bruggen bouwt met humor en empathie.
'Machtsdynamieken, privileges en Deep Democracy'
Vanuit Deep Democracy kijken we op een zeer genuanceerde en kritische manier naar machtsverhoudingen. We putten wijsheid uit het Process Work, en merken op dat verschillen in macht en ranking tussen personen zorgen voor onbewuste spanningen en weerstandsgedrag. Het bewust worden en erkennen van je eigen rankings en van die van de ander kan zorgen voor helderdere communicatie en het oplossen van spanningen. In deze workshop ontdek je welke vormen van ranking een rol spelen in onze interacties, word je je bewuster van wat het betekent om meer of minder privileges te hebben, en waar je op kunt letten als je wil bijdragen aan een inclusievere omgeving.
Kelia Kaniki Masengo is aspirant-mediamaker. Met haar pen en stem wil ze de wereld mooier maken. Ze denkt na over identiteit, inclusie en moederschap. Haar overpeinzingen en reflecties over zichzelf en de wereld deelt ze op platformen als mo.be, Nieuw Geluid van deBuren, Spijker Magazine en Verzin Magazine. Kelia is medeoprichter van Words of Colour, een schrijverscollectief door en voor vrouwen van kleur.